Testovanie Špecifikácií údajov - SK zastúpenie

Po takmer roku a pol od úvodneho "kick off" stretnutia (február 2008) [členov INSPIRE Thematic Working Groups](http://inspire.jrc.ec.europa.eu/index.cfm/pageid/2/list/3) (TWGs) boli na webstránkach INSPIRE sprístupnené Špecifikácie Údajov pre témy definované prílohou I smernice INSPIRE ([INSPIRE Annex I Themes Data Specifications](http://www.sazp.sk/inspire/index.php?option=com_content&task=view&id=171&Itemid=27) ).
Tieto špecifikácie sú výsledkom procesu harmonizácie požiadaviek na štruktúru a obsah priestorových údajov a služieb vo forme produktových špecifikácií využívajúc najnovšie prínosy aktivít medzinárodných štandardizačných autorít a organizácií. Zároveň predstavujú výsledok všeobecného konsenzu nevyhnutného pre zabezpečenie úspešnej implmentácie INSPIRE. Sprístupnené údajové špecifikácie predstavujú v poradí tretiu verziu, ktorá je výsledkom komplexného tvorivého procesu zabezpečujúceho podmienky širokej participácie na ich samotnej tvorbe. Preto príprava špecifikácií predstavovala priestor do ktorého mohli tvorcovia ako aj užívatelia priestorových údajov a služieb v spolupráci so zástupcami priemyslu, výskumu, akademického, verejného sektora ako aj ostatné dotknuté subjekty aktívne prispievať prostredníctvom registrácie cez tzv. SDICs a LMOs. Samotná participácia na procese tvorby špecifikácií bola možná vo forme nominácie expertov pre INSPIRE Drafting Team ako aj INSPIRE TWGs, poskytnutia referenčných materiálov, účasti na prieskume užívatelských požiadaviek, ako aj účasti na SDIC/LMO konzultáciách, alebo [testovaní Špecifikácií Údajov vo verzii 2](http://www.sazp.sk/inspire/index.php?option=com_content&task=view&id=132&Itemid=62) . Práve posledne spomenuté testovanie predstavovalo nový prvok v procese prípravy INSPIRE legislatívy, v rámci ktorého mohli budúci užívatelia tieto špecifikácie odskúšat a posúdiť a overiť možnosti ich reálneho nasadenia v podmienkach praxe. V rámci procesu testovania údajových špecifikácií mali registrované SDICs a LMO možnosť porovnať navrhované špecifikácie so štruktúrou údajov v akej sú v súčasnosti k dispozícii, odskúšať možnosti ich vzájomného mapovania ako aj transformácie do podoby, definovanej špecifikáciami. Pre účastníkov testovania to bola jedinečná príležitosť dostatočne skoro sa oboznámiť s konceptom tvorby a implementácie údajových špecifikácií, odskúšať si pripravenosť svojej infraštruktúry na požiadavky, ktoré čoskoro prídu po prijatí Vykonávacích predpisov, ako aj aktívne prispieť k fomovaniu súčasnej tretej verzie špecifikácií údajov. Aj keď testovanie údajových špecifikácií bolo časovo ohraničené (október,decmeber/2008 - marec/2009) a predstavovalo náročný proces je možné pozitívne skonštatovať, že aj Slovenská republika neostala bokom a mala svoje zastúpenie. Aj ked záujem o testovanie prejavilo iste viacero subjektov, nakoniec sa v rámci stanovených termínov do procesu testovania registrovali za SR dve inštitúcie:
- Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) za témy Hydrografia a Chránené územia; - Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky (ÚGKK SR) za témy Katastrálne parcely.
V prípade oboch inštitúcií bol proces testovania zavŕšený odovzdaním testovacieho reportu, sumarizujúceho výsledky a poskytujúceho spätnú väzbu pre TWGs pre prípravu Údajových špecifikácií v.3. Na základe súhlasu oboch inštitúcií je tak možné podeliť sa so záujemcami o uvedenú problematiku s obsahom testovacích reportov odoslaných do JRC v závere procesu testovania:
SAŽP Hydrografia: > - [Testovací report](http://www.sazp.sk/inspire/docs/sazp_tr_hy.doc) > - [Príloha vzorka metaúdajov](http://www.sazp.sk/inspire/docs/sazp_tr_hy_md_annex.doc) > - [Príloha vzorka transformovaného GML](http://www.sazp.sk/inspire/docs/sazp_tr_hy_gml_annex.gml) SAŽP Chránené územia: > - [Testovací report](http://www.sazp.sk/inspire/docs/sazp_tr_ps.doc) > - [Príloha vzorka metaúdajov](http://www.sazp.sk/inspire/docs/sazp_tr_ps_md_annex.doc) > - [Príloha vzorka transformovaného GML](http://www.sazp.sk/inspire/docs/sazp_tr_ps_gml_annex.gml) - ÚGKK SR Katastrálne parcely: > - [Testovací report](http://www.sazp.sk/inspire/docs/ugkksr_tr_cp.doc) Veríme, že aj táto skúsenosť napomôže participujúcim subjektom pri samotnej implementácii a bude zároveň motiváciou aj pre iné inštitúcie pri ďalšom testovaní údajových špecifikácií pre témy príloh II a III smernice INSPIRE. Záverom ďakujeme za súhlas so zverejnením Testovacích reportov.