INSPIRE výzvy

Európska komisia (ďalej len EK) uverejnila vo väzbe na aktivity súvisiace s INSPIRE dve výzvy zamerané na tzv. "Vyjadrenie záujmu" (Expressions of interest) k aktivitám súvisiacim s ďalším vývojom INSPIRE. - Prvou výzvou je "**Call for expressions of interest: INSPIRE development**". Hlavným cieľom tejto výzvy je vytvoriť zoznam kandidátov (jednotlivcov, verejných, alebo súkromných organizácií, konzorcií, alebo zoskupení poskytovateľov služieb), ktorí prejavia záujem podporiť EK v kontexte smernice INSPIRE 2007/2/ES a súvisiach vykonávacích predpisov (Implementing rules) a technických usmernení (Technical guidelines). Táto prvá výzva je zameraná na tvorbu tzv. "AMI zoznamu", ktorý má poskytovať kandidátov na kontrahované plnenie špecifických úloh pre EK za všetky komponenty INSPIRE (sieťové služby, špecifikácie údajov...).
Výzva je otvorená do **20.05.2012**. [Viac informácií... ](http://inspire.jrc.ec.europa.eu/index.cfm/newsid/3740) - Druhou výzvou je "**Call for Expression of Interest for participation in development of INSPIRE data specifications for Annex II & III Data Themes**". Výzva je špecificky orientovaná na vytvorenie zoznamu kandidátov na expertov nominovaných prostredníctvom subjektov registrovaných v databáze SDICs a LMOs do pripravovaných Thematic Working Groups (TWGs) zameraných na prípravu špecifikácií údajov pre témy priestorových údajov definované v prílohách II a III smernice INSPIRE. Hlavným cieľom výzvy je vytvorenie zoznamu expertov, ktorí na rozdiel od expertov z "AMI zoznamu" poskytnú svoj príspevok do uvedeného procesu na dobrovoľnej báze (resp. s podporou inštitúcií, ktoré ich nominujú). Rovnako tak výzva obsahuje ponuku na poskytnutie, alebo aktualizáciu už poskytnutých referenčných materiálov, ktoré budú použité pri procese tvorby špecifikácií údajov.
Termín výzvy pre nomináciu kandidátov na expertov je otvorený do **14.12.2009**, kedy bude prvá uzávierka pre výber expertov do TWGs.
Termín výzvy pre nomináciu referenčných materálov je **31.01.2010**, kedy bude prvá uzávierka pre výber materiálov na iniciáciu prác v rámci TWGs.
Výzva však naďalej ostane otvorená až do **20.05.2012**.
Obe výzvy svojou povahou ponúkajú priestor expertom (za doménové oblasti vymedzené témami definovanými v prílohách II a III smenice INSPIRE, ako aj expertom na problematiku objektového modelovania) na aktívnom formovaní budúcej podoby INSPIRE údajových špecifikácií.
Prostredníctvom týchto výziev bude Európska komisia zostavovať zoznamy kandidátov, z ktorých budú vytvorené TWGs pre jednotlivé témy, alebo ich zoskupenia. V každej TWG bude okrem samotných expertov aj tzv. "Facilitator" (ktorý bude mať na starosti manažment celej skupiny) a "Editor" (ktorý prioritne zodpovedá za prípravu modelu a dokumentácie).
Pri výbere expertov pre jednotlivé TWGs sa bude najprv zhľadňovať ponuka kandidátov z druhej výzvy, kde sa očakáva dobrovoľná spolupráca expertov, prípadne s podporou nominovaných inštitúcií a ak pre danú TWG uvedený zoznam nebude ponúkať vhodných kandidátov, bude zohľadnený aj zoznam z prvej výzvy (AMI list), z ktorého budú mocť byť kontrahovaný kandidáti na pozície Facilitator a Editor.
[Viac informácií...](http://inspire.jrc.ec.europa.eu/index.cfm/newsid/4140)